Adela Diaconu, în costum popular din zona Bran

Adela Diaconu provine dintr-o familie de preoţi, Originile sale sunt strans legate de unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei – Brasovul. A avut sansa sa se nasca si sa copilaresca in vechiul colt romanesc al Brasovului – cartierul Schei.

Diversitatea locului, istoria si identitatea culturala a acestui loc autentic romanesc si-au pus amprenta pe educatia si formarea sa ca om. A crescut intr-o familie de romani autentici , de la strabunicii ce au fost preoti, romani adevarati care au lasat ceva in urma. Bunicul sau, preot si profesor al Colegiului Andrei Saguna, i-a insuflat dragostea pentru carte,credinta si traditiile romanesti.

2017.08.18 - Brasov - 425 editLa sfarsitul lunii august a avut loc, in statiunea Mamaia, cea de-a șasea ediție a Scolii Politice de Vara a OFSD
Tema acestei editii a fost Promovarea tradițiilor, obiceiurilor, produselor și a portului popular românesc Pentru acest eveniment Adela a purtat un costum popular autentic si unicat din zona Branului, din colectia Ionela Bran, artista ce creeaza ii tradiţionale, autentice, create cu pasiune, atenţie şi profesionalism la Bran unde s-au transmis tradiţia şi talentul.

Costumul sau popular din zona Bran, a fost compus din camasa populara , cu altiță (modelul transversal, de sus, al mânecii) şi pumnaşi (manşeta), cu motive populare geometrice, munteneşti. Fota, cu două pulpene (una folosită în ziua de lucru, cealaltă, cu alesătură, în zi de sărbătoare) şi vânăt cu mânji (vânatul este țesătura neagră, încrețită, iar mânjii sunt dungile rosii orizontale), țesută în patru ițe, cu genel (firul metalic lat, apărut în sec. IXX).La mijloc, brâu tesut în război. Alaturi de colegele sale au purtat costume populare reprezentative pentru zonele din care provin şi au prezentat tradiţii, obiceiuri sau produse locale tradiţionale.

OFSD Brașov a realizat si prezentat un scurt film de promovare a costumelor traditionale reprezentative pentru zone din judetul Brasov: Scheii Brasovului, orasul Rupea, zona Făgăraș și zona Bran. Materialul, bine primit de audiență, a fost realizat în comuna Poiana Mărului, una din localitatile cu cele mai frumoase peisaje montane din Romania și a beneficiat de participarea ansamblului ”Flori de Măr”

2017.08.18 - Brasov - 432 edit